Hjälptyglar

Det finns många olika hjälptyglar, och dem flesta  används för att få hästen att söka sig framåt- neråt.
Några exempel till att många använder hjälptyglar är antingen för att de har problem, inte kan få hästen att söka sig framåt- nedåt själva men att ändå få hästen att jobba i rätt form medans de lär sig, eller när de vill  kunna träna sin egen sits, men samtidigt få hästen att jobba rätt.

Själv tycker jag att det är väldigt lågt när folk slänger ur sig onädiga kommentarer för att man använder hjälptyglar. It's none of their business liksom. Och som sagt använder många dem för att hästen ska jobba i rätt form medans de tränar sin egen sits, och har inget att göra med om man är dålig eller inte.
Själv använder jag inte hjälptyglar för tillfället.

Några olika typer av hjälptyglar:

Martingal:
Används på hästar som gärna springer med huvudet högt,  vilket gör att det är svårare att kontrolera dem och få de att arbeta.
Martingalen fäster man i sadelgjorden och sedan trär man den på tygeln. Martingalen är bra för att den stör inte hästen om den inte tar upp huvudet.

Graman: Ska bara användas av rutinerade ryttare för den är väldigt svår att rida med. Om man kortar den för mycket blir effekten att hästen böjer in huvudet och halsen. Vanligaste sättet att fästa gramanen är mellan frambenen och vid sadelkåpornas slut.
En graman värkar bara i bettet.

Gummisnodd/ halsförlängare: Är en elastisk inspänning om används på hästar som är starka i mun/ nacke/ hals och inte vill söka sig framåt-nedåt. Den hjälper genom att trycka både i n acke och bett.
Använd den inte för mycket för då kan det hända att hästen börjar gå bakaom eller hänga i den.

Chambon: Är en hjälptygel som används vid longering. Hjälper till att få hästen att söka sig framåt- nedåt genom tryck på nacke och bett. En Chambon fästes mellan frambenen i longergjorden och upp till ett nackstycke som har ringar, sedan trär man den genom ringarna och ned till bettet.

Thidemantygel: Är en bra hjälptygel för den som inte är så rutinerad. Den hjälper till att få hästen i rätt form och tar bara emot om hästen tar upp huvudet för högt, vilket gör att hästen inte kan hänga i den.

Goghtygel: Fungerar som en Chambon fast vid ridning. Den verkar genom tryck på nacke och bett, men hästen kan sträcka huvudet framåt   och nedåt utan att hindras av hjälptygeln.


Kommentarer
Postat av: Emma

sv: tack! detsamma:D

2012-01-17 @ 22:12:48
URL: http://crystallheart.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0